Vi har bestämt oss för att lägga ner Elisas Nursery. TACK till alla kunder för den här tiden. Hemsidan kommer att stängas inom kort.

Skötselråd för palettblad i kruka

Kruka

Välj en kruka som passar, varken för stor eller för liten. Med för stor kruka, så torkar inte jorden upp tillräckligt snabbt mellan vattningarna. Med för liten kruka torkar det upp väldigt snabbt och man får vattna onödigt ofta. 

Odlingssubstrat

Palettblad trivs bra i en luftig och fukthållande jord. Vanlig blomjord med leca, perlit eller liknande i blandningen är en bra start.

Bevattning

Vattna när jorden har torkat upp något, vattna då igenom jorden så den blir ordentligt fuktig. Med rätt storlek på krukan behöver man vattna ca var 4:e dag.
Ett tydligt tecken på att det är dags att vattna, är att bladen på växten blir slappa och hänger. Mängden sol och omgivande temperatur och luftfuktighet påverkar också hur ofta man behöver vattna.

Näring

Näringstillförsel är viktig för att god tillväxt framför allt. I början har växten all näring den behöver i jorden, men efter några månader kan det vara bra att tillsätta näring. Använd en flytande växtnäring av god kvalitet, och pröva med att tillsätta hälften så mycket som rekomenderas på förpackningen. För stark näring kan få palettbladet att stanna i växten.

Ljus

Olika palettblad har olika behöv av ljus. En placering i ett öst, väst eller söder fönster är att föredra. Vid placering i norrfönster eller placering där det inte finns fönster, är det bäst att även ha en lampa, en växtlampa eller en kraftig vanlig LED lampa fungerar bra.

Beskärning

Palettblad tål beskärning bra, och man beskär ofta sina palettblad för att skapa den form och storlek man vill ha på sin växt. En vanlig sax eller en sekatör r bra verktyg för beskärning.