Vi har bestämt oss för att lägga ner Elisas Nursery. TACK till alla kunder för den här tiden. Hemsidan kommer att stängas inom kort.

Stickling av palettblad - Skötselråd

En stickling av palettblad rotar sig oftast lätt och snabbt i vatten. Följ nedan steg så lyckas det nästan säkert, och det tar oftast bara en vecka att få fram rötterna.

1 Packa upp sticklingen direkt när du har fått hem den.

2 Placera sticklingen i ett glas med vatten, så att vattnet täcker ca 2-3 cm av stammen. Använd gärna ett högt glas så att sticklingen blad vilar på glaskanten. Om sticklingens stam hänger mot kanten på glaset, så kan sticklingen böja sig och blir svårare att plantera.

Om sticklingen ser trött och hängig ut, kan man ge den ett vattenbad i ca 30 min.

3 Skapa ett miniväxthus över sticklingen med hjälp av en plastpåse, glaskupa, transparent plastbox eller liknande. Lite ventilation i miniväxthuset är OK, men luften där inne ska vara fuktig. Om man gör vattenbad, ska sticklingen ska placeras i miniväxthuset omedelbart efter vattenbadet.
 Placera inte sticklingen direkt ovanför en värmekälla som till exempel ett element. Placera den inte heller i direkt solljus, vanlig inomhusbelysning eller ett fönster mot norr är perfekt. Senare när sticklingen har fått rötter, och kan suga vatten bättre, tål den starkare ljus igen.

Om sticklingen ser hängig ut i några dagar, tappar något blad osv är det ingen fara, detta är normalt och inget skäl för oro, växtkraften i sticklingen är stark. Bara se till att plocka bort tappade blad direkt så att de inte ligger i vattnet och ruttnar, förrutnelsen från det tappade bladet kan då i värsta fall smitta stammen, och det vill man inte.

4 Se till att den inte torkar ut, och vänta. När rötterna är ca 2 cm långa är det dags att flytta sticklingen till en kruka med odlingssubstrat. Börja med en liten kruka, och byt till större efter hand.
Om man använder för stor kruka från början tar jorden för lång tid på sig att torka mellan bevattningarna, och det finns då risk att sticklingen inte trivs.

Coleus Cutting with rootsColeus cutting planted in a pot